Coaching

Genom coaching ökar du medvetenheten om potential och drivkrafter, och lockar fram dessa. Du får hjälp att hitta effektiva lösningar för att uppnå högsta resultat och bästa utveckling. För att nå yttersta kvalitet bygger vi coachingen på förtroende, tillit och en tydlig samtalsstruktur, och fokus är riktat framåt.

Ordet coach kommer från ungerska ordet kôks som betyder galavagn. Sedan har ordet förändrats lite och på engelska betyder det nu istället buss. Man kan se det som en metafor – en coach tar en person eller grupp från en plats till en annan.

Vår coaching går till så att  innehållet  varieras utefter dina önskemål om förändring eller utveckling.  Stort eller smått, personligt eller arbetsrelaterat.

Vad vill du uppnå? Hur bra vill du må? När ska du börja förändra? – Varför inte nu på en gång?

Våra coacher har gedigen erfarenhet och ett enastående engagemang och energi. Kanske kan de hjälpa också dig med dina funderingar och utmaningar. Läs mer om dem genom att klicka på länkarna nedan

Bodil Henrikson

Bodil Henrikson har en bakgrund som pedagog, projektledare och chef. I konsultrollen har hon arbetat med verksamhetsutveckling, ledningsstöd, förändringsprojekt, HR, coaching, processutveckling, utredning och kartläggning. Hennes teoretiska bakgrund består bland annat av en lärarexamen, rektorsprogrammet samt en magisterutbildning inom beteendevetenskap. Bodil är även diplomerad coach enligt ICF, med en specialisering i att coacha chefer och team.

Agneta och Carina

Agneta och Carina är samarbetspartners till STQM. Båda är ledartränare, coacher och certifierade facilitatorer av value.online. De arbetar med coaching, utbildning och träning i grupper eller med individ med utgångspunkt i hjärnforskning och gärna värderingsbaserat.

 

Chefscoaching med KBT

Sören Hjälm använder sig av styrkan i KBT (kognitiv beteendeterapi) för att få mest ut av sina  utvecklingsinsatser inom ledarskap. Vi vet alla att det inte är lätt att förändra och utveckla beteenden. Det handlar om att bryta mönster som vi har gjort under lång tid och vi behöver ha både motivation och rätt redskap att komma vidare. Men vi behöver också förstå anledningen till varför vi gör en sak och varför det blivit en strategi. När vi förklarar olika modeller som finns i KBT-paraplyet är det många som känner igen sig och tycker om modellerna.

Sören Hjälm är beteendevetare och forskare vid Örebro universitet samt certifierad KBT-terapeut.