
Energitjuvar på jobbet - vad ska man göra?
Vi är många som någon gång har haft problem – eller har problem just nu med energitjuvar på jobbet. Det normala i en relation brukar vara att bägge parter både ger och tar energi, medans det med en energitjuv snarare handlar om att bli bestulen. Energitjuvar kännetecknas vanligtvis som personer på arbetsplatsen som snarare verkar ha som högsta mål att ta så mycket tid och energi från sina medarbetare genom att konstant eller vid upprepade tillfällen utdela kritik mot personer i omgivningen och till synes beter sig som oförmögna att ta in andras infallsvinklar och reflektioner.
Där finns i dagsläget en hel del studier kring energitjuvar och vad fenomenet kommer från, många menar att det till stor del har att göra med djupt rotade problem hos energitjuven själv och att det i många fall till och med kan vara svårt att identifiera energitjuven i en redan hektisk arbetsmiljö.
Ingalill Roos har bland annat skrivit en bok om just energitjuvar på arbetsplatsen och menar bland annat att energitjuvens beteende och orsakerna till går att spåra tillbaka till individens barndom och händelser där. Ingalill tar även upp vikten av att våga prata med sin chef om energitjuvar på arbetsplatsen och vid behov även kräva extern hjälp för att hantera problemet om situationen hinner bli allt för allvarligt. Till sist tar Ingalill Roos även upp hur man som enskild anställd bör agera och gå till väga om det är ens egen chef som visar sig vara energitjuven. Då tycker hon att det är lika bra att man byter arbetsplats – ofta är problemen svårlösta i dessa fall och för att slippa undan onödig stress och problematik bör man därför söka sig vidare till en annan arbetsplats bara.
En annan bakomliggande orsak till energitjuvens beteende och varför han eller hon gör som den gör brukar gå att härleda till någon form av avundsjuka, ett missnöje eller någon form av uppgivenhet som mynnat ut i negativitet. Det som gör en energitjuv svår att identifiera och sätta dit beror på att de ofta är väldigt trevliga och karismatiska samt charmiga och till synes väldigt vältaliga och väl förda personer över lag.
Tips och råd för att hantera energitjuvar på jobbet
I en artikel som Margaretha Ed skrivit för tidningen Arbetsliv ges följande tips och råd kring hur du själv kan hantera en eventuell energitjuv på jobbet.
- Genomskåda personen och ta inte dennes påståenden om dig som sanning.
- Luras inte av en kompetent yta – personen kan bära på förträngd vrede som pyser ut i små portioner eller som rent hat.
- Ställ motfrågor när personen kommer med påståenden, ”Vad menar du?” och ”Varför säger du så?”.
- Undvik att berätta om dina tankar och känslor.
- Sänk inte garden. Håll distans och låt relationen vara korrekt.
Energitjuvar är som sagt svåra att identifiera men när man väl börjar tänka efter så kan många åtminstone nämna en person. Det är viktigt att aldrig ta åt sig av en energitjuv utan att istället försöka samla sig och förstå situationen för att på så vis kunna lösa den och uppnå en mer behaglig arbetsmiljö.
Energitjuvar finns på de flesta arbetsplatser och det är viktigt att agera men också markera när man tror att man har kommit en energitjuv på spåren, framför allt för sin egen del men också för hela arbetslagets och arbetsplatsens skull.