Spännande workshop kring Kärnkvaliteter

Idag har vi haft en spännande workshop om verktyget Core Quadrants, eller Kärnkvaliteter, som det kallas på svenska. Ett superenkelt verktyg för självinsikt, snabb konstruktiv feedback och lära känna varandra. Användbart både för individuella processer, grupp och organisation.

Verktyget skapades av holländaren Daniel Ofman och är ett – som vi kallar det – subjektorienterat verktyg. Du utgår från dig själv och ta gärna hjälp och stöd av ett par kollegor i processen.

Så använder du Kärnkvaliteter

Verktyget har fyra fält: KVALITET, FALLGROP, ALLERGI och UTMANING.

Kvalitet är en styrka jag tycker att jag har, och som jag också får höra av andra. Jag förväntar mig detta av mig själv och av andra

Fallgrop är det beteende jag hamnar i under stress och som andra ibland beskyller mig för. Baksidan av myntet och när jag blir för mycket av min styrka.

Allergi är det jag föraktar hos andra och där jag absolut inte vill hamna, men andra kan be mig ha överseende med detta hos dem. Motsatsen till min kvalitet.

Utmaning är det jag kan sträva efter för att balansera min kvalitet. Det jag beundrar hos andra, saknar själv och önskar att jag hade mer av. En positiv motsats till min fallgrop och när det blir för mycket av det blir jag min allergi.

Ett konkret exempel

Vi tar ett exempel. Min styrka/kärnkvalitet KOMMUNIKATIV kan uppfattas som PRATIG, OTYDLIG eller TAR MYCKET PLATS. Min allergi är att vara HEMLIG eller MUSSLA, dvs när man håller inne med viktig information. Min utmaning skulle kunna vara LYSSNA, FRÅGA och låta ANDRA PRATA FÖRST.

Här finns inga rätt eller fel! Det här kan man hjälpas åt med att coacha fram tillsammans med några kollegor i en workshop eller ett möte. Vi samskapar!

Tre saker som talar för verktyget:

  • Kräver ingen certifiering
  • Lätt att använda
  • Gör feedback mindre hotfull

Tack Agneta och Carina för en rolig förmiddag med hög energi där vi inspirerades till spännande samtal där både värderingar, konflikter och en massa annat intressant ventilerades.