Är du slav under dina tankar?

Har du tankar som ibland hindrar dig i vardagen? Såsom exempelvis ”Jag kommer aldrig att klara av att…”, ”alla andra är mycket bättre än jag” och ”tänk om mina kollegor ser vilken bluff jag är”. Du är inte ensam om att ha dessa tankar och faktum är att det påverkar oss många gånger mer än vad vi kanske tror.

Hindrande tankar i vardagen är vanligare än du tror

Tankar som exemplen ovan är varken speciellt snälla eller gynnsamma för din framgång, med vad det nu är du ska företa dig – en utmanande arbetsuppgift eller ett snack med chefen. Kan det hända att du på grund av dessa tankar någon gång kanske har skjutit upp saker eller rent av undvikt att göra det som du nu aldrig skulle klara av, eller det som alla andra är så mycket bättre på än vad du är?

Det händer att vi människor funderar ut sätt att undvika det man ska göra och på så sätt försvinner våra tankar och vår oro inför det vi nu skulle ha företagit oss. Du erhåller på så sätt en kortsiktig vinst, du slipper t.ex. att göra den utmanande arbetsuppgiften. Det var väl skönt att bli av med det, tänker du och så är allt frid och följd. Trodde du ja! Men vad händer nästa gång du ska göra en annan utmanande arbetsuppgift som du inte klarar av och som kommer syna att du är en bluff? Ledsen att säga det men det kommer att bli värre. Ju fler gånger du skjuter upp det du skulle ha gjort, desto hårdare kommer det att drabba dig likt en orkan med järngrepp, ja det är precis så det kommer att upplevas. Dina desperata försök att undvika kommer att bli än mer uppfinningsrika och till slut kan det till och med hämma din vardag och någon kanske de facto kommer att syna din bluff. Din tanke har blivit en självuppfyllande profetia.

Bli medveten om dina tankar och förändra ditt tankesätt

Vad är det då vi gör för fel? Felet som vi många gånger gör är att värdera tanken som om den är sann och betyder något, vi skapar på så sätt en illusion. Genom att vi värderar tanken så förstoras eller förminskas föremålet i sig, beroende på vad vi har för värderingar såsom t.ex. att man alltid måste leverera 110 %. Det kan vara svårt att se att tankar inte är något annat än en skapelse av vår egen föreställningsvärld och inte några absoluta avtryck av vår verklighet.

Kom ihåg att de som är modiga är de som faktiskt gör något fast de är rädda för konsekvensen.

Det finns massor av knep för att sluta vara slav under sina egna tankar. Det första är att inse att en tanke bara är en tanke och inget annat. Genom att skapa denna förståelse kan vi börja förändra. Det andra steget är att bli medveten om tanken när den dyker upp. Endast genom att omformulera den kan vi påverka utgången av hur mycket den kommer att påverka oss. Genom att tänka nu fick jag den där tanken om att jag aldrig kommer klara av det. Testa och se vilket resultat just du får. Och fungerar inte den här metoden så finns det massor andra. Det gäller att hitta den som passar dig bäst och först då kan vi förändra vår inställning till tankar och hur det påverkar vårt vardagsliv.

Är du nyfiken på att veta mer? Tveka inte att höra av dig.

Charlotte Sehlse
VD och ledarskapskonsult, STQM