Artikelserie om stress

Tidigare i år inledde STQM ett partnerskap med ledarskapssajten Motivation.se och nu finns våra första artiklar publicerade där. Det är vår kollega Sören Hjälm, som till vardags utbildar och forskar om ledarskap, stress och problematik kring utmattning, som är aktuell med en artikelserie om de biologiska system som styr vår hjärna och vår stressnivå.

I artikelserien delar Sören med sig av en handfast KBT-modell som bygger på människans biologiska förutsättningar och genetik sen urminnes tider. Tresystem-teorin ger en förenklad bild av processer som pågår i våra kroppar och sinnen. Två av systemen – Hotsystemet och Utforskarsystemet – är till för att skydda oss och bryter i längden ner oss. Det tredje systemet – Trygghetssystemet – är till för att göra oss lugna och bygga upp oss.

Modellen skapar en större medvetenhet och ökar förståelsen för stressreaktioner. Något av systemen är alltid igång under kortare eller längre tid. Man kan utvärdera sig själv och andra utifrån dem, och genom dessa system kan man lära sig att hantera sin och sina medarbetares vardag på ett mer balanserat sätt.

Blir du nyfiken på att veta mer? STQM erbjuder både kortare och längre utbildningar, föreläsningar och workshops med Sören. Läs mer om ett möjligt upplägg och innehåll för en tvåtimmars-föreläsning som passar bra på arbetsplatsträffen eller som en afterwork-aktivitet. Eller kontakta oss för en skräddarsydd offert som passar just er verksamhet och era utmaningar.

Till artikelserien

Del 1 handlar om hotsystemet: Utmattning – effekten av ett överbelastat hotsystem

Del 2 handlar om utforskarsystemet och trygghetssystemet: Minska stressen – pausa och möt rastlösheten