Känsla av otillräcklighet? Då kan du ha hamnat i skam- och skuldfällan!

Det är inte ovanligt att både chefer och medarbetare i arbetslivet kan känna en känsla av otillräcklighet. Sören Hjälm förklarar hur detta hänger ihop med den genetiskt nedärvda skam- och skuldfällan och hur du kan komma ur den.

En känsla av otillräcklighet både på jobbet och privat har nog de flesta av oss upplevt. Den grundar sig ofta i en känsla av skam och skuld, som är en genetisk kod som vi ärvt av våra förfäder. När vi levde på savannen var det nämligen livsviktigt att hjälpa till i gruppen, för att få vara med. Ensamvargar som inte bidrog till gruppens överlevnad klarade sig inte länge. Vi behövde helt enkelt hjälpa varandra för att överleva.

Uråldrig känsla i modern tid

Det har gjort att skam- och skuldkänslor lever kvar i oss och kan vara svåra att hantera och balansera i vårt moderna samhälle. Resultatet kan bli att vi har svårt att sätta gränser för oss själva och säga nej till uppgifter både på jobbet och privat. Vi driver oss helt enkelt väldigt hårt för att få vara med i gruppen och bli accepterade.

Konsekvensen av det här beteendet är att vi riskerar att hamna i en utmattningsproblematik, därför att vi inte hinner prioritera vår återhämtning. Vi är helt enkelt i ständig aktivitet. Förutom att detta triggas av vår känsla av otillräcklighet så tycker vi många gånger också att det är givande att vara i dessa aktiviteter. Vi får kanske en kick av att delta i intressanta projekt och åta oss spännande och utmanande arbetsuppgifter. Men det är också viktigt att kunna säga nej när det blir för mycket.

Behöver er organisation bli bättre på att hantera stress? Boka en föreläsning! 

Självmedkänsla är nyckelordet

Vad behöver vi då tänka på för att undvika att hamna i skam- och skuldfällan? För de första är det viktigt att komma ihåg att detta är en känsla som är genetiskt betingad. Tillståndet finns naturligt hos oss och vi behöver landa i att inte ta kampen om att försöka undvika den. Istället behöver vi lära oss att förhålla oss till känslan och acceptera den. Det är som det är.

Lyckas vi med det så minskar oron för att vi hela tiden måste leverera och vara på topp. Då kan vi säga till oss själva:

”Jag vet att mina förfäder har överlevt tack vare känslan av skam och skuld, men jag ska tänka på att den inte ska få ta för stor plats i mitt liv. Jag behöver inte belasta mig mer än jag egentligen orkar. Jag behöver också utrymme för återhämtning.”

I grund och botten handlar det om att acceptera att vi är mänskliga. Vi har både styrkor och svagheter. Kan vi acceptera det skapar vi en självmedkänsla och kan vila i tanken att vi gör så gott vi kan och att det räcker.

Så lär dig förstå varifrån din känsla av otillräcklighet kommer och lämna sedan skam- och skuldfällan där den hör hemma – på savannen.

Sören Hjälm
Stressforskare och coach, STQM