Vilket bad behöver ditt team just nu?

Inget team är det andra likt, och varje team behöver just därför sina olika verktyg och förutsättningar för att utvecklas på ett bra sätt. Vår kollega Louise drar paralleller mellan teamutveckling och ett uppfriskande höstbad!

Häromdagen hade jag förmånen att få kall-bada i en vacker sjö med ett härligt gäng. Alltså kallbada – det där sättet att bada utomhus året runt utan att efteråt gå in i en uppvärmd bastu.  Det var väldigt annorlunda jämfört med mina vanliga bad – i badkaret, vid bryggan på sommaren eller trädbadandet i skogen. Dessa bad ger mig helt andra förnimmelser och jag gör det oftast ensam.

Gårdagens bad gav mig en riktig kick och sug efter än kallare bad för att stretcha mina sinnen men också suget att uppleva just detta tillsammans med andra. Varje bad fyller tydligt ett visst syfte.

Rätt förutsättningar för utveckling av team

Det är likadant när det handlar om att stötta utvecklingen av varje enskilt team. Olika verktyg, förnimmelser, lugn eller energipåfyllnad behövs för att få till det där flowet som ger fokuserade diskussioner där man bygger på varandras idéer och resultatet blir riktigt, riktigt bra.

Medarbetare som arbetar i väl fungerande team får inte bara mer lustfylld arbetsdag med tydlig prestation utan får till på köpet bättre hälsa. För organisationen ger fungerande team välutvecklade produkter, nöjdare kunder, större flexibilitet, engagerade och självgående medarbetare, attraktivitet som arbetsgivare, sund arbetsmiljö, längre sjukfrånvaro, låg personalomsättning…  Ja, forskning visar på stora vinster i de organisationer som lägger resurser på att aktivt arbeta med utvecklande team.

Ibland behöver du som chef lite hjälp med att hitta vilket bad som behövs just nu för teamet – det är inget konstig med det. Utveckling av team kräver aktivt arbete.

Louise Ollivier
Team- och organisationsutvecklare, STQM